نوبت دهی پزشکی و ویزیت آنلاین و حضوری متخصص غدد و متابولیسم

مشاوره و نوبت‌دهی پزشکی برترین متخصصان غدد و متابولیسم

متخصص غدد و متابولیسم نسبت به برخی از متخصصین دیگر ممکن است کمتر شناخته شده باشد. بسیاری از افراد به طور دقیق نمی‌دانند که برای چه دسته مشکلاتی باید به متخصص غدد و متابولیسم مراجعه کنند. اما بهتر است بدانید که غدد متعددی در سراسر بدن وجود دارند که کارکرد و سلامت آن‌ها روی تمامی اندام‌های بدن تاثیرات متعددی دارد.

متخصص غدد و متابولیسم مسئول بررسی سلامت غدد درون‌ریز و متابولیسم بدن است. ما در ادامه به بررسی کامل ساختار غدد بدن، متابولیسم، بیماری‌های مربوط به غدد و توانمندی‌های متخصص غدد و متابولیسم می‌پردازیم. همچنین ویژگی‌های برترین متخصص غدد و متابولیسم را بررسی خواهیم کرد.

ساختار و کارکرد غدد درون‌ریز بدن

قبل از بررسی ویژگی‌ها و عملکرد متخصص غدد و متابولیسم بهتر است اندکی دربارۀ سیستم غدد درون‌ریز بدانید. در بدن ما تعدادی غدۀ درون‌ریز وجود دارد که در قسمت‌های مختلف بدن پخش شده اند. غدۀ درون‌ریز ساختاری است که مواد خاصی به نام هورمون را تولید کرده و از راه خون به اندام‌های هدف می‌رساند. هورمون‌ها مواد شیمیایی هستند که فرایندهایی به نام متابولیسم یا سوخت‌وساز را در بدن تنظیم می‌کنند. همچنین وظایفی از قبیل رشد، پاسخ به استرس، تکامل جنسی و بلوغ و تنظیم قند خون نیز توسط هورمون‌ها انجام می‌شود. ما در ادامه به بررسی غدد درون‌ریز و هورمون‌هایی که تولید می‌کنند می‌پردازیم و مراحل تحصیل متخصص غدد و متابولیسم و همچنین نکات مهم در انتخاب متخصص غدد و متابولیسم را عنوان خواهیم کرد.

غدۀ صنوبری

اگر از هر متخصص غدد و متابولیسم بپرسید که کار دقیق غدۀ پینه‌آل یا صنوبری چیست، خواهد گفت که کارکرد دقیق این غده مشخص نیست. این غده هورمونی به نام ملاتونین را ترشح می‌کند که این هورمون احتمالا با چرخه‌های خواب و بیداری مرتبط است. به غدۀ صنوبری، اپی‌فیز هم می‌گویند.

بخش درون‌ریز هیپوتالاموس

غدۀ هیپوتالاموس در مغز قرار داشته و علاوه بر کارکردهای عصبی، قسمت درون‌ریز نیز دارد. بخش درون‌ریز هیپوتالاموس دو نوع هورمون آزادکننده و مهارکننده تولید می‌کند. این هورمون‌ها به هیپوفیز می‌روند و موجب تحریک آزادسازی یا مهار عملکرد هورمونی هیپوفیز می‌شوند. اختلال در کارکرد این قسمت ممکن است توسط متخصص غدد و متابولیسم و متخصص مغز و اعصاب درمان شود.

غده هیپوفیز

هیپوفیز نیز قسمتی از مغز بوده و هورمون‌هایی جهت رشد، کارکرد تیروئید، کارکرد تخمدان‌ها و عملکرد غدۀ فوق کلیوی ساخته و ترشح می‌کند. همچنین جهت کنترل مقدار ادرار و هنگام زایمان نیز هورمون‌هایی ساخته و ترشح می‌کند.

غدۀ تیروئید

غدۀ تیروئید در قسمت جلویی گردن قرار دارد و هورمون‌هایی جهت سوخت‌وساز یا متابولیسم می‌سازد. همچنین یکی از هورمون‌های تیروئیدی غلظت کلسیم خون را کاهش می‌دهد.

غدۀ پاراتیروئید

چهار غدۀ پاراتیروئید در چهار طرف غدۀ تیروئید در گردن قرار داشته و هورمونی تولید می‌کنند که غلظت خونی کلسیم و فسفات را تنظیم می‌کند.

غدۀ فوق کلیوی

این غده به صورت جفت بوده و در بالای کلیه‌ها قرار گرفته است. هورمون‌های تولیدشده در غدۀ فوق‌کلیوی، جهت تنظیم قند و نمک خون و همچنین کنترل استرس و تنش نقش دارند. غدد فوق‌کلیوی مقداری از هورمون‌های جنسی را نیز می‌سازند.

لوزالمعده

پانکراس یا لوزالمعده در پشت معده و قسمت ابتدایی روده قرار دارد. این عضو هم از قسمت درون‌ریز و هم قسمت برون‌ریز تشکیل شده است. قسمت درون‌ریز پانکراس هورمون‌های انسولین و گلوکاگون را جهت تنظیم قند خون ساخته و به خون آزاد می‌کند.

تخمدان

تخمدان‌ها به صورت جفت در دو طرف رحم و قسمت پایینی شکم قرار گرفته‌اند. این دو عضو، هورمون‌هایی را جهت تکامل تخمک، گذراندن دوره‌های ماهیانه و همچنین بلوغ در دختران جوان تولید و ترشح می‌کنند.

بیضه

بیضه‌ها هورمون‌های جنسی مردانه را با هدف تولید و تکامل اسپرم و ایجاد صفات جنسی مردانه ساخته و ترشح می‌کنند.

غدد درون‌ریز ثانویه

اندام‌هایی مانند قلب، ریه، کلیه‌ها، پوست، رحم و جفت، رودۀ باریک، معده، کبد، چربی و مغز استخوان غدۀ درون‌ریز نیستند اما قسمت‌هایی از این اندام‌ها هورمون‌های خاصی را در بدن تولید کرده و وارد خون می‌کنند.

متخصص غدد و متابولیسم کیست؟

هر گونه مشکل و اختلالی در عملکرد یا ساختار غدد درون‌ریز بدن پیش بیاید، باید توسط متخصص غدد و متابولیسم بررسی و درمان گردد. اما متخصص غدد و متابولیسم برای اینکه به مرحلۀ طبابت در این زمینه برسد چه دوره‌هایی را گذرانده است؟

یک فرد برای تبدیل شدن به متخصص غدد و متابولیسم در ابتدا باید در کنکور سراسری در رشتۀ پزشکی قبول شود. رشتۀ پزشکی هفت سال و شامل 4 دورۀ علوم پایه، فیزیوپاتولوژی، کارآموزی و کارورزی یا اینترنی است. پس از فراغت از تحصیل در رشتۀ پزشکی عمومی، پزشک باید به مدت دو سال دورۀ طرح تعهد خود را گذرانده و سپس در آزمون دستیاری یا رزیدنتی شرکت کند. در این آزمون پزشک باید بتواند در رشتۀ تخصص داخلی پذیرفته و به مدت چهار سال مشغول به تحصیل شود. پس از اتمام دورۀ تخصص، پزشک متخصص باید به مدت دو سال طرح تخصص خود را در مناطق مربوطه به اتمام برساند. در مرحلۀ بعد، متخصصین داخلی باید در امتحان دستیاری فوق‌تخصصی شرکت کرده و در رشتۀ فوق تخصص غدد و متابولیسم به مدت سه سال تحصیل کنند. در تمامی دوران‌ها از پزشکی عمومی تا تخصص و فوق‌تخصص، پزشک علاوه بر تحصیل، به درمان بیماران تحت نظر اساتید خود نیز می‌پردازد. پس از اتمام دورۀ فوق‌تخصص، پزشک به مدت دو سال طرح فوق تخصص خود را گذرانده و سپس می‌تواند اقدام به تاسیس مطب کند. البته طبابت تحت عنوان متخصص غدد و متابولیسم از همان دوران تحصیل فوق‌تخصص آغاز شده و در دوران طرح و پس از آن نیز ادامه می‌یابد. پس به طور متوسط یک فرد برای اینکه بتواند تحت عنوان متخصص غدد و متابولیسم کار کند باید پس از کنکور چیزی حدود 20 سال زمان صرف کند.

مشکلات و بیماری‌های رایج غدد

هر یک از اعضای سیستم درون‌ریز ممکن است دچار اختلالاتی نظیر کم‌کاری، پرکاری یا ضایعاتی مانند توده‌ها شوند. مشکلات و اختلالات غدد درون‌ریز زیاد و متنوع هستند اما ما در ادامه به رایج‌ترین مشکلات و اختلالات غدد درون‌ریز می‌پردازیم تا بدانیم متخصص غدد و متابولیسم با چه بیماری‌هایی برخورد دارد؟

بیماری‌های پانکراس

گفتیم که لوزالمعده با تولید و ترشح هورمون انسولین و گلوکاگون در تنظیم قند خون موثر است. سلول‌های جزایرلانگرهانس که قسمتی از لوزالمعده هستند، این هورمون‌ها را می‌سازند. هورمون انسولین به سلول‌ها کمک می‌کند تا قند موجود در خون را جذب کرده و مصرف کنند تا بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند. حال ممکن است این سلول‌ها تخریب شده و هورمون انسولین کمتری تولید کنند یا سلول‌های بدن نسبت به انسولین مقاوم شوند. در اثر این دو دسته اختلال، بیماری دیابت شیرین ایجاد می‌شود که دو نوع دارد.

  • دیابت نوع یک: در این نوع دیابت سلول‌های ایمنی بدن به پانکراس حمله کرده و سلول‌های تولیدکنندۀ انسولین را تخریب می‌کنند. پس انسولین در بدن کاهش یافته و سلول‌ها قند کافی دریافت نخواهند کرد.
  • دیابت نوع دو: در این نوع دیابت، پانکراس انسولین کافی را می‌سازد اما گیرنده‌های انسولین در سطح سلول کاهش یافته و درنتیجه سلول‌های بدن به انسولین مقاوم می‌شوند.

بیماری‌های تیروئید

تیروئید در ابتدا توسط هورمون محرک تیروئید که از هیپوفیز می‌آید تحریک شده و هورمون‌های T3، T4 و کلسی‌تونین را می‌سازد. کلسی‌تونین در تنظیم کلسیم خون نقش داشته و دو هورمون دیگر در سوخت‌وساز سلول‌های بدن نقش اساسی دارند. حال ممکن است تیروئید دچار یکی از مشکلات زیر شود:

  • پرکاری تیروئید یا هایپرتیروئیدی: در این اختلال، هورمون‌های تیروئید بیش‌ازحد تولید شده و با علائمی مانند ضربان قلب بالا، احساس گرما، کاهش وزن، اختلالات خواب، تعریق و تحریک‌پذیری می‌شود.
  • کم‌کاری تیروئید یا هایپوتیروئیدی: در این اختلال، تیروئید هورمون کافی تولید نمی‌کند و در نتیجه فرد علائمی مانند افزایش وزن، احساس سرما، یبوست، خستگی، خشکی پوست و افسردگی را تجربه می‌کند. همچنین کودکان مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است دچار اختلال در رشد شوند. در اثر کم‌کاری شدید تیروئید، ممکن است این غده بزرگ شود که به این حالت گواتر می‌گویند.
  • هاشیموتو: این بیماری خودایمنی بوده و سلول‌های ایمنی بدن به غدۀ تیروئید حمله کرده و سلول‌های آن را تخریب می‌کنند. در نتیجه فرد دچار علائم کم‌کاری تیروئید می‌شود.

بیماری‌های آدرنال

غدۀ فوق‌کلیوی از دو قسمت قشری و مرکزی تشکیل شده و هر یک از این قسمت‌های نیز لایه‌های مجزا دارند. اصلی‌ترین هورمون‌های غدۀ فوق‌کلیوی آلدوسترون و کورتیزول هستند. همچنین مقداری هورمون‌های جنسی نیز در این غدد تولید می‌شود. از اختلالات آدرنال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نارسایی غدۀ فوق‌کلیه یا آدیسون: در این اختلال هورمون کورتیزول و به مقدار کمتر هورمون آلدوسترون کاهش می‌یابد. در نتیجه فرد با علائمی مانند خستگی، مشکلات گوارشی، کم‌آبی بدن، کاهش وزن، سردی بدن، کاهش فشار خون، ریزش مو، تعریق، سردرد و تغییرات پوستی مواجه می‌شود.
  • بیماری کوشینگ: در این بیماری غدۀ فوق کلیه بیش‌ازحد فعالیت کارده و دچار پرکاری می‌شود. سندروم کوشینگ علائمی مانند چاقی تنه، تجمع چربی در گردن، ترک‌های پوستی ارغوانی در ناحیۀ شکم، صورت گرد به شکل قرص ماه، رشد مو در صورت، ضعف و خستگی، قطع قائدگی، کاهش میل جنسی و کبودی آسان را به همراه دارد.
  • فشارخون بالا: فشار خون بالا در برخی موارد ثانویه و در اثر اختلالاتی مانند اختلال آدرنال است. این نوع فشار خون با داروهای فشار خون کنترل نمی‌شود و نیاز به درمان بیماری زمینه‌ای دارد.

بیماری‌های تخمدان

تخمدان دو هورمون استروژن و پروژسترون را تحت تاثیر هورمون‌های LH و FSH هیپوفیز می‌سازد. اگر تولید آندروژن که یک نوع هورمون جنسی است در بدن خانم‌ها افزایش یابد، عملکرد تخمدان دچار اختلال شده و ممکن است تخمک‌گذاری انجام نشود یا فرد دچار تخمدان پلی کیستیک شود. به این سندروم PCOs یا تنبلی تخمدان نیز می‌گونید. در این مواقع عادت ماهیانۀ خانم‌ها نامنظم شده، فرد دچار پرمویی، جوش صورت و چاقی شکمی می‌شود و ممکن است باروری وی به خطر بیفتد. این بیماری می‌تواند توسط متخصص غدد و متابولیسم یا متخصص زنان و زایمان درمان شود.

بیماری‌های هیپوفیز

غدۀ هیپوفیز کنترل‌کنندۀ غدد دیگر در بدن است. پس هر اختلالی در آن می‌تواند اثرات متعددی روی بدن بگذارد و باعث کم‌کاری غدد دیگر نیز شود. در ادامه به اختلالات هیپوفیز می‌پردازیم.

  • افزایش پرولاکتین: پرولاکتین هورمونی است که موجب ساختن شیر می‌شود. اگر این هورمون در هیپوفیز بیش‌ازحد تولید شود، در سیگنال‌های تولیدمثلی و تعادل هورمون‌های جنسی تداخل ایجاد می‌کند. علت این بیماری ممکن است تومور یا مصرف برخی از داروها باشد.
  • علت اصلی کوشینگ ممکن است مشکلات هیپوفیزی باشد.
  • کم‌کاری هیپوفیز: جراحی‌ها، پرتودرمانی، مصرف برخی داروها و علل دیگر می‌توانند موجب کم‌کاری همه یا بخشی از غدۀ هیپوفیز شوند. علائم این بیماری بسته به قسمتی که دچار اختلال شده است، متفاوت است.
  • اختلالات رشد: در اثر کاهش هورمون رشد، فرد دچار اختلال در فرایند رشد و بلوغ می‌شود. البته اختلال رشد دلایل متفاوتی دارد که یکی از آن‌ها اختلال در غدۀ هیپوفیز است.
  • ممکن است مشکلات تیروئیدی نیز از مشکلات هیپوفیزی مانند کاهش هورمون محرک تیروئید نشات گیرند.

چاقی

چاقی در برخی موارد مرضی بوده و در اثر اختلالات هورمونی ایجاد شود. اختلالات تیروئید، آدرنال، تخمدان و هیپوفیز ممکن است موجب چاقی شوند.

درمان بیماری‌های غدد

بیماری‌های غدد توسط روش‌های مختلف غیرتهاجمی و تهاجمی تشخیص و درمان می‌شوند. در ادامه به درمان بیماری‌های رایج غدد می‌پردازیم:

دارودرمانی

  • بیماری دیابت بسته به نوع آن درمان متفاوتی دارد اما تمامی درمان‌های آن دارویی است. معمولا جهت کنترل دیابت داروهایی برای بیمار تجویز می‌شود که به سلول‌ها کمک کند تا قند خون را جذب کنند. همچنین می‌توان برای برخی از این بیماران انسولین تزریقی تجویز کرد که این انسولین انواع مختلفی داشته و مقادیر مشخصی، در ساعات خاصی از شبانه‌روز تزریق می‌شود.
  • پرکاری و کم‌کاری تیروئید بیماری‌هایی هستند که توسط دارو کنترل می‌شوند. این داروها ممکن است تنها برای دورۀ خاصی تجویز شوند اما اغلب باید تا پایان عمر مصرف شوند به خصوص داروی کم‌کاری تیروئید.
  • کودکان و نوجوانانی که دچار اختلال رشد هستند، برای رفع این مشکل و اصلاح رشد، نیاز به مصرف داروهای هورمونی دارند.
  • سندروم تخمدان پلی کیستیک با اصلاح سبک زندگی و همینطور داروهای هورمونی و دسته‌های دارویی دیگر کنترل می‌شود.
  • بیماری‌های آدرنال نیز همانند سایر بیماری‌ها نیاز به درمان دارویی دارند.

جراحی‌های غدد

برخی از مشکلات مربوط به غدد نیاز به جراحی دارند که این جراحی‌ها توسط جراح عمومی، جراح سر و گردن، جراح مغز و اعصاب و ... انجام می‌شود. در ادامه به بیان مشکلاتی که نیاز به جراحی دارند می‌پردازیم.

  • ممکن است بافت غده در اثر عفونت یا حملۀ سیستم ایمنی تخریب شود. در این موارد پزشک ممکن است تصمیم به استخراج غده بگیرد. مثلا برداشتن تیروئید، برداشتن پاراتیروئید یا برداشتن قسمتی از پانکراس به روش جراحی
  • گاهی اوقات یک توده یا تومور درون غده یا اطراف آن رشد می‌کند و باید توسط جراحی خارج شود. در برخی موارد نیز بعد از جراحی نیاز به شیمی‌درمانی و اشعه‌درمانی است. از این دسته جراحی‌ها می‌توان به برداشتن توده از هیپوفیز یا آدرنال اشاره کرد.

چطور از سیستم درون‌ریز و غدد محافظت کنیم؟

رایج‌ترین بیماری مرتبط با غدد دیابت است که تعداد زیادی از جمعیت جهان را به خود درگیر کرده و آمار آن روزبه‌روز بالاتر می‌رود. برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری بهتر است نکات زیر را رعایت کنید تا نیازی به مراجعه به متخصص غدد و متابولیسم نداشته باشید.

  • وزن خود را در محدودۀ استاندارد نگه دارید و از تجمع چربی در نواحی مختلف بدن به خصوص شکم و پهلو بپرهیزید.
  • حداقل 5 روز در هفته و هر روز به مدت نیم ساعت فعالیت ورزشی مانند پیاده‌روی سریع داشته باشید.
  • خواب و بیداری خود را تنظیم کرده و بهداشت خواب را رعایت کنید.
  • استرس و اضطراب را به حداقل رسانده و از عوامل ایجادکنندۀ آن دوری کنید.
  • به طور مرتب چکاپ‌های پزشکی خود را انجام دهید و حداقل سالی یک بار قند خون خود را با آزمایش خون بررسی کنید.
  • از مصرف بیش‌ازحد مواد شیرین و دارای قند بپرهیزید و در رژیم غذایی خود پروتئین و فیبر را افزایش دهید.
  • جهت بررسی بیماری‌های دیگر مربوط به غدد نیز اگر علائمی دارید یا تغییری در حال طبیعی شما ایجاد شده، با پزشک خود مشورت کنید. اگر نیاز باشد، پزشک آزمایشات لازم را انجام داده و سپس شما را به متخصص غدد و متابولیسم ارجاع می‌دهد.

چطور برترین متخصص غدد و متابولیسم را پیدا کنیم؟

متخصص غدد و متابولیسم باید ویژگی‌هایی را دارا باشد تا شما بتوانید به او اعتماد کرده و روند درمانی خود را به او بسپارید. در ادامه این ویژگی‌ها را بررسی خواهیم کرد:

  • دانش تخصصی در حوزۀ غدد و متابولیسم
  • تحصیل در برترین داشناگه‌های کشور یا خارج از کشور
  • دانستن استاندارد‌های جهانی و به‌روز در تشخیص و درمان بیماری‌ها
  • داشتن تجربۀ کافی در ویزیت، تشخیص و درمان بیماران
  • دادن اطلاعات و آموزش موردنیاز به بیماران
  • ترغیب و توجیه بیماران جهت ادامۀ فرایند درمان و پیگیری آن
  • صبر و حوصلۀ کافی در برخورد با بیمار و همراهان او
  • دلسوزی جهت رفع مشکل بیمار
  • نظم و انضباط بالا در امور مربوط به بیماران و درمان آن‌ها
  • در دسترس داشتن ابزار و تجهیزات کافی جهت فرایندهای تشخیصی و درمانی
  • ارتباط بهینه با سایر متخصصین و مراکز درمانی
  • همکاری با بیمه‌های مختلف جهت تسهیل در کار بیمار
  • حفظ رازداری و حریم خصوصی بیمار
  • اختصاص زمان و انرژی کافی برای هر بیمار

چه زمانی به متخصص غدد و متابولیسم مراجعه کنیم؟

  • اگر پزشک عمومی یا متخصص داخلی یا سایر متخصصین شما را به متخصص متابولیسم و غدد ارجاع دادند.
  • اگر هر یک از علائم ذکرشده در قسمت‌های قبل را که مرتبط با بیماری‌های غدد در خود مشاهده کردید.
  • اگر سابقۀ خانوادگی بیماری‌های غدد را دارید.
  • اگر مبتلا به یکی از بیماری‌های غدد بوده و مشغول به مصرف دارو هستید.
  • اگر علی‌رغم مصرف دارو احساس می‌کنید که علائم شما تشدید شده‌اند یا پاسخ‌دهی بدن شما به داروها کاهش یافته است.

متخصصان مرتبط با متخصص غدد و متابولیسم

متخصص غدد و متابولیسم ممکن است بسته به نیاز شما به عنوان بیمار، با متخصصین مختلف در حیطه‌های پزشکی عمومی، متخصص داخلی، متخصص مغز و اعصاب، متخصص کلیه و متخصص گوارش در ارتباط باشد. همچنین در برخی موارد مانند بدخیمی های غده تیرویید بیماران را به متخصص جراحی عمومی یا متخصص بیماری های گوش و حلق و بینی و سر و گردن ارجاع دهد. در مدی مدیا میتوانید با چند کلیک از هریک از متخصصان این حوزه نوبت بگیرید و توسط بهترین متخصصان ویزیت شوید..

صبر کنید